Openingstijden

Nieuws


Boselie van Boekel op NPO te zien in het programma 'Binnenstebuiten' van de KRO - NCRV


Nieuwsbrief (zomer 2024)

Framed by Boselie van Boekel...
Wie denkt dat wij alleen maar oude schilderijen en klassieke lijsten voorbij zien komen, heeft het mis. Ons vakgebied van de handgemaakte lijst reikt veel verder dan goud en ornamenten.

Mooie, strakke lijsten
Een à twee keer per maand rijden wij naar de houthandel, op zoek naar de mooiste stukken hout. In onze zagerij verwerken we deze tot de fraaiste strakke, moderne lijsten. Van eiken, walnoot of mahonie tot linden en ziricote.


Beelden zeggen meer dan woorden". By Genaro Sellier - "Finest Media Solutions".


Brabants Dagblad: Restauratie schilderijen en lijsten Koning Willem III en Mary Stuart (Zaltbommel)

Boselie van Boekel kreeg van de Gemeente Zaltbommel de opdracht de twee schilderijen met bijbehorende lijsten van Willem III en Mary II Stuart te onderzoeken en restaureren. Na onderzoek is zorgvuldig in kaart gebracht wat de staat van de schilderijen was en wat er mistte aan het lijstwerk. De twee doeken zijn in het verleden eerder gerestaureerd. Hierbij zijn ze bedoekt met colofonium. Boselie van Boekel heeft de schilderijen gereinigd. Hierbij is de vergeelde vernis verwijderd en zijn enkele oude restauraties ongedaan gemaakt. Hierna zijn de schilderijen voorzien van nieuwe vernis. Bij de lijsten is voornamelijk het houtwerk gerestaureerd. De verbindingen zijn versterkt en missende ornamenten aangevuld met houtsnijwerk. Ook een volledige oppervlaktereiniging behoorde tot de werkzaamheden. Tevens hebben beide lijsten een houtwormbehandeling gekregen.


Nieuwsbrief (november 2022)

Wat voor stijl uw interieur ook heeft, kunst speelt hierin een grote rol. Lopend door het huis geniet u vast elke dag van uw schilderijen. Maar staat u weleens stil bij de conditie van uw kunstwerken? Wie echt van kunst houdt, neemt ook de verantwoordelijkheid voor het bijbehorende onderhoud. Goed onderhoud en regelmatig controleren kan een hoop leed voorkomen. Kijk eens wat vaker naar uw schilderijen. Komen de kleuren minder mooi uit dan voorheen? Hangt het doek slap of is het vervormd? Missen er stukjes verf of oogt de vernis dof? Allemaal redenen om direct in te grijpen en een specialist te vragen naar de mogelijkheden van restauratie en conservering. Ook een schilderij heeft aandacht nodig om in optimale staat te komen of blijven. Boselie van Boekel heeft hiervoor een gediplomeerd restaurator in huis...


RTL4 Lekker leven – Eigen Huis & Tuin.

Ambachtelijk werk zien we overal om ons heen. Maar waar, waarom en door wie worden die producten nou eigenlijk gemaakt? RTL4 vroeg ons mee te werken aan een item over ambachten en de antwoorden te geven op deze vragen. Zo gek als wij zijn op ons vak, zo snel was die vraag natuurlijk beantwoord. Bekijk hieronder de aflevering voor een intiem kijkje achter de schermen over het maken van lijsten bij Boselie van Boekel in ’s-Hertogenbosch. Maar natuurlijk ook een heerlijk recept van Hugo Kennis en de gezelligheid van Froukje de Both.


Picture Framing Magazine (july 2021)

Bij Boselie van Boekel maken wij onze gesso van water, krijt en hazenlijm. Het is de basis en ondergrond voor nog vele andere lagen in het intrigerende proces van lijsten maken, zoals wij het vandaag de dag nog doen. Wereldwijd gebruiken lijstenmakers gesso als een van de eerste lagen op de lijsten. In grote lijnen zijn de ingrediënten hetzelfde en toch verschild het per land/regio/lijstenmaker. Ieder heeft zijn eigen recept, techniek en manier van gebruik. Barrie Lynn Bryant (de site www.merglennstudios.com) schreef een stuk over dit specifieke onderdeel in dit proces van lijsten maken voor het blad Picture Framing Magazine, www.pictureframingmagazine.net. Wij van Boselie van Boekel, zijn vereerd toen hij ons vroeg over onze mening, recept, ervaring en hoe wij het gebruiken.


Kunstkrant - De nieuwe kunst-en museumkrant is uit! Ook deze keer staan wij er weer in.

Nu samen met Edward Tchai van Moedhart Gallery. Een leuk interview over een unieke samenwerking in ‘s-Hertogenbosch. Het prachtige ambachtelijke lijsten maken, de kracht van een goede inlijsting en het conserveren van je kunstwerken. Met ins en outs over First Nations kunst van de inheemse bevolking van de Northwest Coast (Vancouver langs de kust tot Alaska). De komende maanden is deze te vinden in veel galeries en natuurlijk bij ons in het atelier en bij Moedhart Gallery.
COLLECT (02-04-19) - De geheimen van lijstrestauratie

"Om het even welk object wordt een kunstwerk, eens het van een lijst voorzien is", zei de Franse schrijver en muzikant Boris Vian in 1954. Hoe gek het ook klinkt, er zit een waarheid in deze stelling, want hoe de kleren de man maken, zo maakt ook de lijst het kunstwerk. Onze musea hangen vol met parels van lijsten, die net als de schilderijen die ze bevatten, na enkele decennia een opknapbeurt kunnen gebruiken. De schilderijen gaan naar een schilderijrestaurator, maar de lijsten worden toevertrouwd aan de lijstrestaurator. Een handjevol vakmensen zijn de hoeders van dit oude ambacht. COLLECT ging bij hen op bezoek.


Chateau Meiland - Onlangs bracht de familie Meiland een bezoek aan ons atelier.

Het onthullen van het familieportret geschilderd door Adriaan Rooymans, vond plaats in onze winkel. De filmcrew heeft alles mooi in beeld en geluid gebracht. Bekijk hieronder het item in onze winkel.
Brabant Business - BOSELIE van BOEKEL restaureert grote zaal Zwanenbroedershuis in Den Bosch

BOSELIE van BOEKEL restaureert de schilderingen van 24 familiewapens waarvan een deel verguld is. Ook de, balken met rode en blauwe biezen en een imitatie houten structuur (faux bois) en de eikenbladornamenten om het plafond worden schoongemaakt, bijgewerkt en geconsolideerd. De beschilderingen, vergulde decoraties en het driedimensionale Zwanenbroederswapen op de open haard wordt ontdaan van de rookaanslag en waar nodig hersteld.


COLLECT (02-04-19) - De geheimen van lijstrestauratie

"Om het even welk object wordt een kunstwerk, eens het van een lijst voorzien is", zei de Franse schrijver en muzikant Boris Vian in 1954. Hoe gek het ook klinkt, er zit een waarheid in deze stelling, want hoe de kleren de man maken, zo maakt ook de lijst het kunstwerk. Onze musea hangen vol met parels van lijsten, die net als de schilderijen die ze bevatten, na enkele decennia een opknapbeurt kunnen gebruiken. De schilderijen gaan naar een schilderijrestaurator, maar de lijsten worden toevertrouwd aan de lijstrestaurator. Een handjevol vakmensen zijn de hoeders van dit oude ambacht. COLLECT ging bij hen op bezoek.


COLLECT (02-04-19) - Le secret de la restauration des encadrements

"N’importe quel objet peut être un objet d’art pour peu qu’on l’entoure d’un cadre", déclarait l’écrivain et musicien français Boris Vian en 1954. Aussi étrange que cela puisse paraître, il y a du vrai dans cette affirmation, car même si l’habit ne fait pas le moine, le cadre fait l’oeuvre. Nos musées regorgent de perles en matière de cadres qui, comme les tableaux qu’ils enserrent, doivent faire peau neuve au bout de quelques décennies. Si les tableaux vont chez un restaurateur de tableaux, les cadres sont confiés au restaurateur de cadres. Quelques rares individus sont les gardiens de cet artisanat ancien. COLLECT leur a rendu visite.


Brabeau (winter 2018) - Lijstenmaker Sander van Boekel

Hij was kok en restaureerde in zijn vrije tijd meubels en boten. Uit nieuwsgierigheid ging hij twaalf jaar geleden langs bij Boselie, de gerenommeerde lijstenmaker en restaurator in Den Bosch. Ze zochten daar iemand, had hij gehoord. Nu runt Sander van Boekel zelf de zaak van zijn voorganger en leermeester. Met succes. En met creativiteit, liefde en plezier. Een portret van een bijzondere vakman.

This site is built with CamelFW.