Openingstijden

Restauratie van een 19e eeuwse schilderijlijst

Deze lijst was inclusief schilderij van de muur gevallen. Het schilderij heeft hierbij gelukkig geen schade opgelopen. De lijst daarentegen lag geheel uit elkaar. Het ging hier om een 19e-eeuwse Franse lijst van hout en de ornamenten van paté. De dubbele lijst werd op de hoeken en verstekken verbonden door een halfhoutse overkeping en nagels. Het hoofdornament met de bladmotieven lag hier zwevend tussenin en werd verbonden door de binnen- en buitenlijst. De hoogglans gouden polimentvergulding was van hoge kwaliteit en zeer solide.

Bij de levering van de lijst zat ook een doosje met de gebroken, losse ornamenten. Deze vormden de basis voor de restauratie en het terug opbouwen van de lijst. Om te beginnen is de constructie (het houtwerk) nagekeken en op twee plekken opnieuw verlijmd met beenderlijm. Het hout zelf was nog helemaal in orde. Het doosje ornamenten hebben we gesorteerd en naast de lijst gerangschikt op de plek waar ze teruggeplaatst dienden te worden. Stukje voor stukje is vervolgens het ornament teruggeplaatst.

Een groot deel was nog goed te gebruiken, de rest moesten we aanvullen met nieuwe ornamenten. Deze ornamenten maken we in het atelier nog op de originele en ambachtelijke manier. De basis bestaat uit krijt, dierlijke lijm en nog vier andere ingrediënten. Na het vormen van de ornamenten, zijn deze op hun plek te drogen geplaatst. Vervolgens zijn ze op maat gemaakt en verlijmd met hazenlijm.

De verdere opbouw en het aanvullen van de vergulding is met 23 karaats goud gebeurd. Deels poliment hoogglans en de dieper gelegen delen zijn gematteerd. Door de uiteindelijke patine zijn de restauraties niet meer te onderscheiden van het originele goud. Restauratie geslaagd dus.Heeft u een vraag over het restaureren van lijsten?

Laat uw gegevens achter en we nemen vrijblijvend contact met u op.

This site is built with CamelFW.