Openingstijden

Vergulden

Vergulden is echt een ambacht. Slechts een handjevol vakmensen in Nederland beheerst deze kunst. Het vergt jarenlange oefening en ervaring. Trots kunnen wij bij BOSELIE van BOEKEL zeggen dat we zeer bedreven zijn in dit bijzondere handwerk. Met veel liefde en geduld worden de blaadjes echt goud van slechts een paar duizendste millimeter dik, met uiterste precisie op de lijsten en ornamenten gelegd.Een verrijking voor ieder object

Vergulden is een verrijking voor ieder object. We beperken ons al lang niet meer alleen tot lijsten. In de afgelopen vier decennia hebben wij al heel veel verschillende objecten voorzien van een prachtig laagje goud of zilver. Van beelden, consoles, kasten en fauteuils tot ornamenten op muren en plafonds, hekwerken en zonnewijzers.


Dit veredelen heeft meestal een esthetisch doel; de schoonheid van het object wordt alleen maar groter. Het goud kan spelen met het licht en de kleuren in -bijvoorbeeld een schilderij- ophalen en versterken.

Blaadjes echt geelgoud


Van hout naar goud

Goud komt in vele kleuren en met verschillende karaatgehaltes. Waar het ene goud meer warm aandoet, geeft de andere een groenige, roze of meer gele gloed. Met deze kleine kleurverschillen in de blaadjes, kunnen we iedere lijst perfect aan laten sluiten op de kunstwerken. Natuurlijk kan vergulden ook met andere materialen, zoals zilver, palladium, platina, aluminium of koper.

De mogelijkheden van kleuren en combinaties zijn eindeloos. Samen bekijken we wat het beste bij u en uw object past.


Hoe gaan we te werk

  1. Bij het vergulden van een lijst beginnen we met het voorzien van vele laagjes krijt en een fijne pijpaarde. Deze lagen zijn cruciaal voor het uiteindelijke karakter van de lijst.
  2. Vervolgens leggen we het flinterdunne goud met uiterste precisie, blaadje voor blaadje, op de lijst.
  3. Met een mengsel van water en alcohol, een vaste hand en een goudoplegger van eekhoorntjeshaar wordt dit opgelegd. We streven naar niets minder dan perfectie! Traditioneel gebruiken we vooral de poliment (water) en mixtion-(olie) vergulding. De eerste kunnen we prachtig, diep hoogglans polijsten, de andere blijft mat.
  4. Na het drogen wordt alles desgewenst nauwkeurig gepolijst. Dat geeft het die prachtige diepe glans!

Vergis je niet; vergulden is een proces dat vaak dagen, tot soms wel weken tot maanden duurt bij grote projecten. De verschillende stappen worden herhaald en het object krijgt meerdere lagen. We werken met de beste materialen en volgens eeuwenoude technieken. Alleen zo komen we tot een hoogwaardig eindresultaat.Heeft u een vraag over vergulden?

Laat uw gegevens achter en we nemen vrijblijvend contact met u op.

This site is built with CamelFW.